Vrienden Loterij

De Giovanni van Bronckhorst Foundation geeft kinderen een voorzet voor de toekomst!

ONDERWIJS - SPORT - COACHING
Voetbal

Onder de pet van Jan Dirk Stouten

Iedereen is kapitein van zijn of haar eigen schip. Iedereen bepaalt zijn of haar eigen koers. Dat is de belangrijkste les die Giovanni en Marieke van Bronckhorst aan de kinderen willen meegeven. Met het levensmotto "I am the master of my fate, I am the captain of my soul" in het achterhoofd is Giovanni groots geworden op het voetbalveld.

Bent u kapitein op uw eigen schip? Ligt u op koers? In onze nieuwe rubriek "Onder de pet van....." vraagt de Giovanni van Bronckhorst Foundation regelmatig inspirerende professionals in haar netwerk om de kapiteinspet op te zetten en te vertellen wat voor kapitein ze zijn. Zo inspireren we elkaar, onze kinderen en investeren we in de toekomst. Hijs de zeilen voor "Onder de pet van Jan Dirk Stouten"

 


 

Welke koers wilde jij als kind altijd al bevaren?

"Als heel jong kind wist ik dat al wel, maar door een aantal vervelende gebeurtenissen in mijn jeugd weet ik dat pas sinds een paar jaar weer. Toen ik 15 was overleed mijn vader, die pas 42 was, en dat veroorzaakte een ‘aardbeving’ in mijn leven. Omdat mijn moeder moeilijk met die grote tegenslag kon omgaan, heb ik het grotendeels zelf gedaan en echt hard geknokt om te worden wie ik nu ben. Toen ik een paar jaar geleden na een tv-uitzending boodschappen ging doen, kwam ik een oud-collega van mijn vader tegen. Die vertelde mij dat ik als jonge jongen in De Kuip zat als toeschouwer en toen al verslag van de wedstrijd deed. Ik zat hardop te praten op mijn stoel. Dankzij hem kwam die herinnering weer boven. Ik weet nu weer dat er ooit een man naast me zat die gek werd van mijn gepraat. Hij bood met een rijksdaalder als ik in de tweede helft mijn mond zou houden. Die heb ik met een glimlach geaccepteerd. Nu durf ik te dromen en ik raad iedereen aan, jongeren en volwassenen, dat ook te doen."

 

Wie hebben jou de wind mee gegeven om het schip te laten varen en hoe hebben zij dit gedaan?

"Er zijn een paar mensen in mijn leven heel belangrijk geweest. Ten eerste mijn tante, de zus van mijn vader, en haar man. Zij haalden me in die ellendige jaren na de dood van mijn vader regelmatig op en namen me mee naar Krimpen aan den Ijssel waar ze woonden. Daar was ik verlost van de zorgen van thuis en kon ik weer kind zijn. Verder zijn Hans van Vliet, mijn voorganger bij Rijnmond als Feyenoord-verslaggever en Frank Vijg erg belangrijk geweest. Zij gaven me kansen terwijl daar op basis van mijn cv geen reden toe was. Zij geloofden in mij. Dat deed ik als tiener zelf amper omdat ik mede als gevolg van mijn thuissituatie de havo niet afmaakte."

 

Wat heb jij zelf moeten doen om kapitein te worden?

"Heel, heel hard werken. Ik geloof erin dat als je meer doet dan een ander dat je altijd komt bovendrijven. Verder zei ik al dat je moet durven dromen. Dat doe ik gelukkig al een tijdje en ik weet goed waar ik naartoe wil. Volharden is ook erg belangrijk. Succesvolle ondernemers zijn doorgegaan waar anderen zouden stoppen. Ik heb een lange weg afgelegd, maar ben hartstikke blij met waar ik nu sta."

 

Hoe ben je het schip van de Giovanni van Bronckhorst Foundation tegengekomen?

"Als sportverslaggever heb ik Giovanni als speler en trainer vaak geïnterviewd en de relatie is altijd goed geweest. Door mijn eigen achtergrond heb ik de behoefte om iets te doen voor jongeren. Onder meer voor die in Rotterdam-Zuid waar ik ben opgegroeid. Toen zijn vrouw Marieke en hij de foundation begonnen, was het eigenlijk logisch dat ik mee ging helpen. Dat is heel natuurlijk gegaan. Pas vorig jaar hebben we dat officieel gemaakt."

 

Hoe geef jij het schip van de Giovanni van Bronckhorst Foundation wind mee?

"Door zijn verhaal zo veel mogelijk te vertellen. Als dagvoorzitter en presentator sta ik regelmatig voor groepen mensen en vertel ik dat ik ambassadeur van deze foundation ben, wat ze doen en waarom ik ze support. Door ze naar voren te schuiven als evenementen en bedrijven op zoek zijn naar een goed doel en door bijeenkomsten van de foundation te presenteren." 

 

Wat is jouw advies aan iedereen die nog kapitein op zijn eigen schip wil worden?

"Geloof in jezelf. Durf te dromen, denk groot en werk harder dan een ander."

Meer berichten van het veld
Onder de pet van Jan Willem Helming
Onder de pet van Rickert Pos
Giovanni van Bronckhorst